Zdrowy styl życia

Jeśli obawiacie się, że wasz organizm będzie miał problem z wytrzymaniem tempa życia, pojawi się kłopot z cholesterolem to wydaje się, że warto będzie się dowiedzieć jak można go skutecznie obniżać.

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że tak zwane leki, statyny nie działają, gdy chodzi o obniżenie cholesterolu, nie są udaną propozycją, szczególnie, że mogą wpływać źle na naszą pamięć, nerki, wątrobę czy powodować mogą skurcze mięśni. Jeśli będziemy chcieli zadbać o swoje zdrowie również podniesienie dobrego cholesterolu również nie będzie skuteczne.

Obniżenie cholesterolu

Obecnie jednak zawał nie będzie takim wyrokiem, którego nie da się uniknąć. To mit. Okazuje się, że świeżo wyciskane soki są świetnym rozwiązaniem, które będzie chronić nasz organizm przed cukrzycą, udarem mózgu czy wylewem. Badacze starają się również podkreślać, że obecnie zamiast walczyć z wysokim poziomem cholesterolu naszym zadaniem powinno być dążenie do tego, by unikać skutecznie zakrzepów. Naukowcy dążą do tego, by wykazać, że spożywanie warzyw będzie dla nas bardzo korzystne.

Przeprowadzone były pod koniec wieku badania, w ramach których udało się przedstawić dokładne wyniki, dzięki którym dowiedzieliśmy się, że część osób z ryzykiem zawału spożywała dietę przygotowaną przez kariologów, a więc odstawili tłuszcze z mięs, sery, jajka. Postawili na słonecznik, kukurydzę, soję. Druga grupa postawiła na dietę składającą się z warzyw i owoców i okazało się, że właśnie ta dieta była dużo lepsza i ryzyko chorób spadło o 70%.

Poziom cholesterolu

Czy tłuszcze nienasycone będzie można spożywać bezkarnie?

Oczywiście nie można tego robić. Wśród kwasów tłuszczowych nienasyconych są także takie, które nie będą dla nas odpowiednie. Oczywiście będzie trzeba dostarczać do naszej diety cenne tłuszcze, ale trzeba umieć to robić tak by nie wydarzyło się nic niespodziewanego, by organizm z nich korzystał.

Co więc jeść?

Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać oczywiście będziemy stawiać na warzywa i owoce. Najlepsze są soki z warzyw, w tym takich o liściastym charakterze, strączkowych, bulw.. to właśnie tam mamy najwięcej cennych wartości odżywczych między innymi tak bardzo ważne dla nas witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze.

Stawiamy na te składniki, w których będzie duża ilość witaminy C, do tego również kiełki, które zawsze dają nam wiele cennych wartości odżywczych i na pewno warto na nie postawić. Oleje najlepsze będą takie, które własnoręcznie będziemy tłoczyć, wtedy mamy gwarancję ich jakości. Jeśli chcemy tłuszcz z pożywienia najlepiej stawiać na ryby, ewentualnie tłuszcz gęsi. Wyciskając soki stawiamy na wyciskarkę wolnoobrotowa.