funkcjonalność blendera Vitamix Vitamix to stosunkowo nowe urządzenie, nie można jednak nie dostrzec tego, że już dziś cieszy się ono zainteresowaniem ze strony imponującej grupy odbiorców. Na liście osób, które je doceniają znajdują się między innymi zwolennicy RAW food, a więc surowej diety.

Ten oryginalny pomysł na odżywianie zakłada jedzenie jak największej ilości surowych produktów przy założeniu, że dopuszczalna obróbka cieplna nie powinna przekraczać 40 stopni. Vitamix charakteryzuje się tym, że nie podgrzewa jedzenia w tradycyjnym rozumieniu tego słowa, a produkty są podgrzewane dzięki wykorzystaniu niezwykle szybkich ruchów ostrza, co wytwarza ciepło. Dzięki temu nie trzeba obawiać się ryzyka utraty minerałów, witamin oraz innych cennych składników. Vitamix powinien również spodobać się wegetarianom oraz alergikom, którzy zyskują dzięki niemu szansę na alternatywę dla mleka zwierzęcego.

Jest to również urządzenie, które nas nie rozczaruje i wówczas, gdy nabierzemy ochoty na pyszną zupę i klarowny deser, a jednocześnie nie będziemy mieli ochoty na używanie w tym celu produktów o zwierzęcym pochodzeniu. Mięsożercy również powinni być zresztą zadowoleni, zaoszczędzą bowiem czas, a jednocześnie zyskają dania o idealnej konsystencji. Vitamix powinien spodobać się również dzieciom, które zyskają dostęp do jedzenia prawdziwie świeżego i smacznego. Innym pomysłem na praktyczne wykorzystanie urządzenia jest wykorzystanie go do przygotowywania zielonych smoothies, a więc wysoko cenionych koktajlów, które również w Polsce cieszą się obecnie systematycznie rosnącą popularnością. Te gęste napoje składają się nie tylko z owoców, ale również z warzyw, a nawet z warzyw liściastych. Możemy w ich składzie znaleźć również wiele chlorofilu, który charakteryzuje się działaniem neutralizującym na wolne rodniki, stymuluje układ odpornościowy, prowadzi do normalizacji ciśnienia krwi, a nawet umożliwia regulowanie nieprzyjemnego zapachu z ust.

koktajlowy detox organizmu Smoothies to także sposób na oczyszczenie krwi z toksyn, a do tego mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nie tylko wspomaga walkę z anemią i oczyszcza jelita, ale także wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę. Ogromną zaletą zielonych napojów okazuje się również to, że czyszczą one zarówno wątrobę, jak i trzustkę. Niestety, jeśli zielone rośliny liściaste są obrabiane w niewłaściwy sposób, mamy do czynienia ze zjawiskiem niszczenia cennego chlorofilu. Zielone napoje to zresztą nie tylko chlorofil, ale również witamina K i A oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i luteiny. Co do zasady, najlepszy zielony shake powinien zawierać sześćdziesiąt procent owoców i czterdzieści procent zielonych warzyw liściastych, choć nie brakuje ekspertów przypominających, aby wspomnianą listę uzupełniać również o wodę, która sprawia, że koktajl nie jest aż tak gęsty, a tym samym łatwiej się go konsumuje. Nie poleca się też dodawania do niego suplementów diety albo innych dodatków, przyczyni się to bowiem do szybszego strawienia koktajlu, a to sprawi, że nie będzie on rozwiązaniem aż tak wartościowym.